Henri Haapamäen tiimiltä näyttävä kauden avaus

Korona meni ja pilasi Henri Haapamäen suunnitelmat järjestää kauden 2020 avaustilaisuus huhtikuussa Ellivuoren Levoranta Showroomissa, mutta rallicrossin kaksinkertaisen Suomen mestarin tiimissä ei jääty tuleen makaamaan. Avaustilaisuuden tilalle tehtiin 42-minuuttinen esittelyvideo, joka julkaistiin äitienpäivänä YouTubessa.

Rallicrossissa kaksi peräkkäistä Suomen mestaruutta SRC-luokassa vuosina 2018 ja 2019 voittanut Henri Haapamäki on tullut viime vuosina kotimaisessa autourheilussa tutuksi ei pelkästään ajotaidoistaan, vaan myös siitä, että tiimin näkyvyyden eteen tehdään paljon työtä. Kun koronavirus meni ja esti kauden avaustilaisuuden järjestämisen Ellivuoressa huhtikuussa, päätti Haapamäki turvautua toisenlaiseen ratkaisuun.

– Nyt kun maailman tilanne on mikä on ja kilparadoillekaan ei olla hetkeen päästy, on hyvä katsoa vaikka vähän telkkaria. Katsotaas mitä me ollaan tällä kertaa keksitty, Haapamäki sanoo 42-minuuttisen HRX Show 2020 nimeä kantavan esittelyvideon alkupuheessa.

Haapamäen tiimin kauden 2020 virallisesti avanneen esittelyvideon ideanikkarina on häärinyt Haapamäki itse ja videon kuvauksesta, sekä editoinnista on vastannut laadukkaista autourheiluvideoistaan tunnetuksi tullut Antti Leino, YouTube-nimeltään Xanzah. Kilpailtuaan neljä kautta rallicrossin SM-sarjan SRC-luokassa, Haapamäki päätti tänä vuonna hypätä SM-sarjan kuninkuusluokkaan, Supercar-luokkaan.

Videolla Haapamäki taustoittaa talvitauon tapahtumat ja kertoo siitä, mitä hyppäys porrasta ylöspäin on vaatinut ennen kuin ensimmäistäkään kilpailua on ajettu. Auton komea väritys myös julkistettiin ensimmäistä kertaa tässä videolla ja Haapamäen itsensä lisäksi ääneen pääsee myös muun muassa tiimin kisainsinööri Anssi Alatalo.

Sen lisäksi, että video tarjoaa paljon nähtävää ja infoa niin autourheilun ystäville, kuin Haapamäen faneillekin, niin myös tiimin yhteistyökumppanit pääsevät erinomaisesti esiin saaden arvokasta näkyvyyttä. Ja jos televisiota katsoessa normaalisti tulee mainostaukojen aikaan käytyä joko wc:n puolella tai piipahdettua jääkaapilla, niin tämän ohjelman mainostaukoja ei kannata missata. Ne kun on toteutettu huumori edellä ja niissä itsensä lyö likoon muun muassa Henri Haapamäki itse.

– Yhteistyökumppaneita, joiden kanssa tehdään rahallista yhteistyötä, on noin 80 ja tietysti lukematon joukko ihan yksityishenkilöitä, jotka auttaa minua omalla työpanoksella, Haapamäki sanoo.

Haapamäki valloitti SM-sarjan ”kakkosluokan”, SRC:n, mestaruuden siis vuosina 2018 ja 2019. Viime vuonna Haapamäki pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta jo toiseksi viimeisen osakilpailun jälkeen. Kauden päätösosakilpailussa Haapamäki hyppäsikin sitten Ari Perkiömäen Supercar-luokan Fordin rattiin ja tuon kilpailun jälkeen syntyi lopullinen päätös siitä, että kaudella 2020 sastamalalainen kilpailee Supercar-luokassa.

– Supercar-autot on sellaisia, että niissä hintaskaala on tosi laaja. SM-sarjassakin on varmasti monen hintaisia ja tasoisia autoja. Mitään ylärajaahan tollaisissa autoissa ei ole, se on ihan pohjatonta kehittäminen ja mitä auto voi maksaa. Meidän auto on noin 100 000 euron hintaluokassa ja tietysti siihen päälle tarvitaan paljon varaosia, Haapamäki taustoittaa.

Haapamäki esittelee videolla Perkiömäen Supercar-luokan Suomen mestaruuteen kaksi vuotta sitten kiidättäneen Ford Fiestan ”lattiasta kattoon” ja kertoo myös varsin tarkasti sen mistä suuret kulut tässä luokassa johtuu.

– Yhden kilpailun kustannus testeineen ja huoltoineen on noin 10 000 euroa. Suurin osa siitä tulee auton kulumisesta, huoltamisesta ja siitä, kun osia hajoilee. Autot on niin korkeaviritteisiä ja kyseessä kontaktilaji, ajetaan kaikki radalla yhtä aikaa ja tulee osumia, menee pyörännapaa ja vetoakselia. Moottori on äärimmilleen viritetty, niin sieltä saattaa jotain räjähtää. Käy kisabensalla, viisi euroa litra, ja sitä menee noin 60 litraa kilpailussa. Renkaita menee noin 30 kaudessa, hinta 300 euroa kappale. Ilmoittautumismaksut on pari tuhatta euroa, Haapamäki luettelee.

Haapamäen tiimi suoritti siis esittelyvideon myötä näyttävän kauden avauksen, mutta se missä kausi avataan – ja avataanko ollenkaan, on tällä hetkellä koronatilanteen takia iso kysymysmerkki. Kauden piti käynnistyä toukokuun viimeisenä lauantaina Kouvolasta, mutta tällä hetkellä SM-sarjan kilpailukalenterissa ensimmäisellä rivillä lukee 27. kesäkuuta ja Pesämäen rata Honkajoella.

Teksti: Jari Hotti, Henri Haapamäen tiedotus
Kuva: Henri Haapamäen tiedotus

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close