Rallicross SM -sarja tekee kahden vuoden tauon jälkeen paluun Tykkimäelle

Rallicross SM -kauden 2023 kolmas osakilpailu ajetaan 29.-30.7. Kouvolan Tykkimäellä. Sarja tekee kahden vuoden tauon jälkeen paluun Kouvolaan, sillä edellisen kerran Tykkimäen radalla ajettiin SM-pisteistä kaudella 2021.

SM-mitaleista ajetaan rallicrossin SuperCar, SRC, Autokrossi ja V1600 RC -luokissa sekä crosskartien Xtrem, Xtrem Junior ja 125/250cc -luokissa. Sarjassa on mukana myös 85-kuutioisilla crosskarteilla ajavat juniorit, jotka taistelevat SMJ-pisteistä sekä 6-11-vuotiaille tarkoitettu Mini -harrasteluokka.

Kouvolassa on lauantaina ohjelmassa kaikki rallicross-luokat sekä crosskartien kuninkuusluokka Xtrem. Sunnuntaina ajetaan crosskartien junioriluokat.

Sarja avattiin toukokuussa Ahveniston legendaarisella moottoriradalla, jonka jälkeen toiset pisteet jaettiin kesäkuussa OuluZonella.

Kouvolan jälkeen kauden neljäs osakilpailu ajetaan 19.-20. elokuuta sarjan uudella näyttämöllä, Nokialla. Kausi huipentuu tänä vuonna 9.-10. syyskuuta ajettavaan Joensuun osakilpailuun.

Kauden edellisessä osakilpailussa Oulussa, rallicrossin kuninkuusluokka eteni Ahveniston SM-avauksen tapaan Mikko Ikosen komennossa. Mika Liimatainen antoi kovan vastuksen ja voittikin lauantai-iltana ajetut kaksi ensimmäistä alkuerää, mutta Ikonen oli sunnuntaina vahvempi. Ikonen keräsi jälleen täyden pistepotin ja kasvatti eroa Liimataiseen. Kolmanneksi korkeimmat pisteet saalisti ensimmäisen osakilpailun tapaan neljässä luokassa urakoiva Joni-Pekka Rajala.

– Ihan koko viikonloppu ei sujunut vahvasti, mutta sunnuntaina mentiin jo tosi hyvää vauhtia. Vieläkin olisi omassa ajossa parantamisen varaa, mutta täydet pisteet kahdesta ensimmäisestä kisasta, niin ei se nyt kovin huonosti ole mennyt, Ikonen naurahti kisan jälkeen.

Crosskartien Xtrem-luokkaa hallitsi läpi viikonlopun Riku Huuhka, joka ajoi lauantaina myös koppiautojen V1600 RC -luokassa palkintokorokkeelle. Nuorukainen keräsi täydet pisteet alkueristä ja eteni semifinaalista finaalin paalupaikalle. Finaalissa Eetu Virkkunen antoi Huuhkalle vielä erittäin tiukan vastuksen, mutta taipui lopulta kakkoseksi. Kolmannen sijan nappasi Marko Vainikka.

– Finaalissa jos pari virhettä olisi tullut lisää, niin ei oltaisi ykkösiä. Täysillä saa ajaa jokaisessa lähdössä, ei tarvitse himmailla, pirun tasaista on, Huuhka kommentoi.

Voitto nosti Huuhkan samalla luokan pistetaulukossa kärkipaikalle.

Kouvolalainen Niemi RX mitalijahdissa kolmen kuljettajan voimin

Kouvolan Seudun Autourheilijoita edustava Niemen perhe on tuonut tällä kaudella viivalle yhden autokrossi-kilpurin sekä kaksi crosskartia.

Toni Niemi löysi voittovauhdin edellisessä Oulun osakilpailussa. Kuva: Toni Ollikainen / AKK

Perheen nuorisosta Tino Niemi ajaa viime vuoden tapaan Xtrem Junioreissa ja Saana Niemi 85cc:ssa. Kymmenen vuoden takainen Autokrossi-luokan Suomen mestari, Tinon ja Saanan isä, Toni Niemi, teki comebackin muutaman vuoden tauon jälkeen.

– Uusi konsepti tuo hyvää näkyvyyttä nuorille kuljettajille. Sarjojen yhdistyminen toi puolestaan itselle ajatuksen, että nyt olisi hyvä sauma kilpailla. Viime syksynä käytiin vierailulla Pohjanmaan lakeuksilla, josta matkaan tarttui Corollan kori, Toni kertoo.

Toni asetti ennen kauden alkua avauskilpailusta tavoitteekseen Autokrossi-luokan finaalipaikan, mikä myös toteutui. Oulusta sen sijaan irtosi jo kauden avausvoitto. Kahden osakilpailun jälkeen sarjasijoitus on neljäs, ainoastaan seitsemän pistettä kärkipaikkaa pitävästä Aatu Matikaisesta.

– Äkkiä se lähtee näköjään taas sujumaan. Ahvenistolla auto oli vielä niin huono, ettei sillä oikein pystynyt haastamaan, mutta Oulussa oli jo parempi.

Tinon vauhtia viime kaudella hidastivat lukuisat tekniset ongelmat, joihin nähden sarjan viides tila oli hyvä lopputulos. Vastoinkäymisistä huolimatta, uuteen kauteen suunnattiin jälleen nälkäisenä.

Kun kautta on takana kaksi kilpailua, Tino starttaa kotikilpailuunsa vasta luokan seitsemänneltä sijalta, mutta tilanne on kuitenkin erittäin tiukka sarjaa johtavan Mikael Uiton takana.

Toissa syksynä ensimmäiset kilometrit crosskartilla ajaneelle Saanalle viime kausi oli uran ensimmäinen kilpailuissa. Vauhti nousi kauden edetessä lupaavasti. Nyt edellisessä Oulun osakilpailussa Saana ajoi komeasti neljänneksi ja majailee kuljettajamäärältään sarjan runsaslukuisimman luokan pistetaulukon kymmenennellä sijalla.

Marko Vainikka starttaa hyvistä asemista kotikilpailuun

Paikallisväriä Tykkimäelle tuo myös Xtrem-luokan neljännellä sijalla oleva Marko Vainikka sekä hänen poikansa, 85-kuutioisella crosskartilla ajava Alpo Vainikka.

Marko Vainikka on selvittänyt tiensä finaaleihin kauden molemmissa osakilpailuissa. Kuva: Toni Ollikainen / AKK

Markon kausi käynnistyi Ahvenistolla heti mallikkaasti, ainoastaan finaalin harmittava kolari vei haaveet palkintokorokepaikasta. Kuitenkin heti seuraavassa koitoksessa Oulussa tuloksena oli vahvalla ajolla kolmas sija ja uran ensimmäinen palkintokorokepaikka SM-karkeloissa.

– Ihan järkyttävän kova taso on tänä vuonna. Kyllä todella hyvälle tuntui varsinki tuossa porukassa ajaa se ensimmäinen palkintokorokesija, Marko totesi Oulun finaalin jälkeen.

Alpon kausi on puolestaan alkanut haastavasti. Avauskilpailu päättyi semifinaalissa hylkäykseen ja Oulussa ensimmäisen alkuerän ongelmat tiputtivat nuorukaisen kokonaan ulos semifinaaleista. Sarjasijoitus on kotiradalle lähdettäessä vasta yhdeksäs, mutta erot on tässä tasaisessa luokassa erittäin pienet.

Moottoriurheilu TV:n lähetyksillä jo yli miljoona katselua tänä vuonna

Moottoriurheilu TV:n sisällöt AKK:n alaisista autourheilun arvosarjoista ovat keränneet tänä vuonna jo yhtä paljon katseluja kuin viime vuonna yhteensä.

Myös Kouvolan osakilpailusta toteutetaan tuttuun tapaan livelähetykset Moottoriurheilu.tv:n YouTube-kanavalle molemmilta kisapäiviltä, joten lajin fanit pääsevät herkullisesti käsiksi kaikkiin kilpailutapahtumiin läpi kisaviikonlopun.

Nähdään Tykkimäellä, crossihan on totutusti parasta paikan päällä!

ENNAKKOLIPUT
PISTETILANTEET
ILMOITUSTAULU

Teksti: Rallicross SM / Viestintä
Pääkuva: Toni Ollikainen / AKK

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close