Toni Lähteenmäelle unelmastartti finaalissa, mutta sitten rytisi – ”Olihan se pienestä kiinni”

Akaan Moottorimiesten Toni Lähteenmäki selvitti tiensä toisessa rallicrossin SM-sarjan osakilpailussa peräkkäin V1600-luokan finaaliin, mutta se uran ensimmäinen palkintosijoitus rallicrossissa jäi vielä saavuttamatta. Lähteenmäen finaali päättyi ensimmäiseen mutkaan heti startin jälkeen.

Rallicrossin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Tykkimäen radalla Kouvolassa. V1600-luokka kilpaili lauantaina ja mukana 21 kuljettajan joukossa nähtiin myös Toni Lähteenmäki, joka kilpailee rallicrossissa nyt ensimmäistä kauttaan. Edellisessä SM-sarjan osakilpailussa Oulussa Lähteenmäki saavutti ensimmäisen finaalipaikkansa ja finaalissa akaalainen nähtiin myös Kouvolassa. Loppusijoitus oli kuudes.

– Kohtuullisen hyvät pisteet saatiin. Kokonaispisteissä kahden kärki on karannut, mutta sitten on tiukempaa taistelussa pronssimitalista. Se on edelleen minimitavoite mihin tähdätään, Lähteenmäki korosti.

Alkueristä Lähteenmäki keräsi kuudenneksi korkeimmat pisteet, mikä toi toiseen semifinaalilähtöön kolmannen lähtöruudun. Kun sijoitus semifinaalin maalissa oli kolmas, tiesi se Lähteenmäelle uran toista finaalipaikkaa rallicrossin SM-sarjassa ja tällä kertaa se käynnistyi kuudennesta lähtöruudusta. Jos eivät Lähteenmäen startit olleet onnistuneet alkuerissä, niin finaalissa tilanne oli toinen. Tosin tällä kertaa se unelmastartti ei tuloksen osalta hyödyttänyt mitään.

– Olin ensimmäiseen mutkaan tultaessa jo toisena, mutta ulommaisena autona. (Elias) Kalliokoskella lähti hieman auton perä irti, hän osui (Riku) Huuhkaan, joka tuli perä edellä minun auton takakulmaan. Siitä sitten ajauduttiin poikittain pehmeällä hiekalle ja Honda pyörähti muutaman kerran katon kautta ympäri, Lähteenmäki kertasi tapahtunutta.

Tykkimäen radalla on vuosien saatossa nähty ensimmäisessä mutkassa useita kaatoja, mutta harvoin niin, että auto lähtee pyörimään kantattuaan märkään hiekkaan kovasta vauhdista. Lähteenmäen tilanteessa oli epäonnea mukana varsin paljon.

– Videota kun olen tuossa muutaman kerran pyöritellyt, niin olihan se todella pienestä kiinni, että olisin päässyt ylämäkeen toisena. Mutta oltiinkin sitten renkaat kohti taivasta hiekalla viimeisenä. Ajattelin jo, että Seinäjoen jälkeen olisi tuurit kääntyneet, mutta vielä se näyttäisi crossin puolella jatkuvan, edellisenä viikonloppuna Legends-autolla Seinäjoella kaksi palkintosijoitusta saavuttanut Lähteenmäki harmitteli.

Kuljettaja selvisi rytäkästä henkisin kolhuin ja vaikka auto varsin hurjalta näyttikin, pääsi autokin loppujen lopuksi tilanteesta melko vähin vaurioin.

– Ei mitään isoja vaurioita tullut. Kyllähän se näytti pahemmalta kuin mitä oli.

V1600-luokan ensimmäinen alkuerä päästiin ajamaan kuivalla radalla, mutta sen jälkeen loput alkuerät, semifinaalit, sekä finaali ajettiinkin sitten sateen piiskatessa rataa. Lähteenmäelle sadesäässä ajaminen tässä lajissa oli uusi kokemus, vaikkakin tällä samaisella autolla kokemusta sateella ajamisesta löytyi rata-autoilun puolelta.

– Aika lailla samanlaistahan se oli. Tietysti muta aiheutti sen, että ei meinannut nähdä kunnolla eteensä, pyyhkijät kun eivät pysyneet tahdissa mukana. Se oli isoin ero, Lähteenmäki vertaili.

Lähteenmäki on saavuttanut finaalipaikan nyt siis kahdessa osakilpailussa peräkkäin, mikä on tulokaskauttaan ajavalta kuljettajalta oiva työnäyte nopeudesta.

– Tuntuu, että vauhti on sillä tasolla, että ansaitsee joka kerta sen finaalipaikan. Toivotaan, että Nokialla kaikki menee hyvin ja saa finaalista hyvän tuloksen. Oulussa kun finaalissa meni moottori ja nyt Kouvolassa tuli kaato. Nokialta hyvä tulos ja sen myötä päästäisiin vielä Joensuussa ajamaan siitä pronssimitalista, Lähteenmäki pohti loppukautta.

Tulevana viikonloppuna Lähteenmäki nähdään Keski-Suomessa Suomen MM-rallissa katsojan roolissa ja seuraava kilpailu ratin takana on edessä 11.-13. elokuuta, kun Legends-luokan SM-sarja vierailee Pärnussa, Virossa. Rallicrossin SM-sarjan seuraava osakilpailu puolestaan kaasutellaan Nokialla 19.-20. elokuuta.

– Sama homma kuin crossin puolella, eli loppukausi pitää Legendseissä onnistua tosi hyvin ja yhtään huonoa tulosta ei saa enää tulla. Laskin tuossa, että kun kaksi huonointa tulosta pudottaa pois, niin olen pisteissä viidentenä ja 22 pistettä on eroa kärkeen. Siellä kaikki on siis vielä auki mestaruudenkin suhteen, Lähteenmäki arvioi.

Teksti: Jari Hotti / Racing Team Lähteenmäen tiedotus
Kuva: Toni Ollikainen

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close