Jere Kalliokoski nappasi kaksi Suomen mestaruutta ja yhden hopean – ”Lähes nappikausi!”

Alahärmäläisen autourheilijan Jere Kalliokosken, 24, kausi 2021 oli menestys. Kalliokoski saavutti Suomen mestaruuden jääradalta sekä rallicrossista, hopea pujotettiin kaulaan jokamiesluokan joukkuekilpailussa. Jääradalla Kalliokoski oli pitelemätön ja voitti kaikki lähdöt, rallicrossissa tuli myös historiallisen kova suoritus, mestari keräsi neljä voittoa kauden viidestä osakilpailusta. Kalliokoski lähtee puolustamaan molempia mestaruuksia ja yrittää parantaa myös ”jokkiksen” tulosta, tavoitteena on hattutemppu.

Kausi alkoi Kuusamon Torankijärven jäältä maaliskuussa. Kalliokoski oli kaksipäiväisessä jääradan SM-kilpailussa kuninkuusluokan suvereeni mestari, voittamalla jokaisen ajamansa startin. Nelivetoisten SM-kulta oli härmäläisen toinen, lisäksi palkintokaapista löytyy yksi hopea.

– Oli upea tunne ladata ruutulipulle ykkösenä, arvostan tämän mestaruuden todella korkealle, sillä vastus oli todella kova, Kalliokoski kertasi heti kilpailun tauottua.

Kesäkauden ensimmäinen kilpailu oli rallicrossin SM-osakilpailu Honkajoella. Kalliokoski aloitti murskaavasti, ja voitti tässäkin kilpailussa kaikki ajamansa lähdöt. Täysin ongelmitta kilpailu ei hyvästä lopputuloksesta huolimatta sujunut, Supercar-luokan Ford Fiestassa ilmeni alkuerissä tehottomuutta, jonka tiimi paikallisti rikkoutuneen anturin syyksi.

– Kisapäivän aamuna ajetun lämmittelyn aikana huomattiin, että yksi anturi oli rikki ja tehot kateissa. Ensimmäinen erä meni vajaatehoisella autolla, mutta saatiin se toiseen erään kuntoon. Loput lähdöt menivät hyvin, mitään ongelmia ei ollut, tai näin luulin. Kisan jälkeen mekaanikot paljastivat, että olivat hitsailleet hukkaportin laippaa pitkin päivää, ihan hyvä etteivät kertoneetkaan, pääsin vain nauttimaan Pesämäen radasta.

Rallicrosskauden toinen osakilpailu ajettiin Jalasjärvellä, meno säilyi entisellään ja Kalliokoski otti jälleen voiton. Sama tahti oli päällä Kouvolassa, joten kolmen osakilpailun jälkeen Kalliokoski oli tukevassa pistejohdossa, ja Suomen mestaruus oli katkolla kauden toiseksi viimeisessä kilpailussa Hyvinkäällä. Sinne härmäläinen sai kovan vastustajan, kun edellisen Suomen mestaruuden voittanut Juha Rytkönen ilmoittautui mukaan. Hyvinkää oli kauden hienoin ja kovatasoisin kilpailu. Kalliokoski kävi hurjan taistelun Rytkösen kanssa, keräten alkueristä toiseksi korkeimmat pisteet. Mestaruuden kannalta pahimmat uhkaajat eivät onnistuneet, joten Kalliokoski varmisti uran toisen Supercar-luokan mestaruuden jo ennen finaalia.

– Tähtäimessä oli varmistaa mestaruus. Ensimmäiseen lähtöön mennessä mielessä oli vain ajatus siitä, että nyt vedän niin kovaa kuin pystyn mutta järki päässä. Ennen viimeistä erää ajattelin, että kolaroida ei saa, maaliin pitää ajaa. Kun tulin varikolle ja otin kypärää pois päästä, kuulin että mestaruus varmistui. Silloin tuli hyvä fiilis, mestaruus oli koko tiimin virheettömän työn ansiota.

Viimeinen osakilpailu ajettiin Kaanaassa, sinne mestari lähti hakemaan vielä yhtä voittoa kauden kruunuksi. Se myös tuli, vaikka Fiestasta hajosi päivän aikana lämpötila-anturi, eikä sitä ehditty kenttäolosuhteissa korjaamaan.

– Lämmittelin jarruja, kun yhtäkkiä lämmöt nousivat lähes kahteensataan. Vika oli veden lämpöä mittavassa anturissa joka näytti mitä sattui, ja aiheutti sen, että moottorin suojaohjelma meni päälle. Kauden viimeiseen finaaliin pääsin starttaamaan paalupaikalta, ja tiesin, ettei suojaohjelma vaikuta viivalta lähtemiseen. Finaali sujui hyvin ja pystyin pitämään kilpakumppanit takana, mutta töitä sai kyllä tehdä.

Kalliokosken suunnitelmissa ollut RallyX Nordic-sarja supistui yhteen osakilpailuun, matkailu naapurimaissa ei koronatilanteen vuoksi houkutellut. Suomen osakilpailu ajettiin kesäkuussa Oulussa, sieltä tuliaisina oli kaksi viidettä sijaa. Epäonneakin oli, sillä puhjennut rengas pudotti härmäläisen palkintokorokkeelta lauantaisessa kilpailussa.

– Vauhti oli kohdallaan ja olin finaalissa toisena, mutta rata meni huonoon kuntoon ja rikoin monen muun tavoin renkaan, siinä meni mahdollisuus podiumille. Jäi vähän kaksijakoinen fiilis. Otin itsestäni ja autosta kaiken irti, tiesin että siinä kohdassa saattaa rengas mennä, mutta piti vain vetää riskillä ja nyt kävi näin, AL-härmää edustava Kalliokoski harmitteli.

Jokamiesluokan vuoden odotetuin ja kovatasoisin tapahtuma on SM Liiga, joka ajetaan joukkuekilpailuna, näyttämönä oli tällä kertaa Suonenjoki. Kalliokoski lähti kilpailuun edustamansa Team SMA:n kanssa puolustamaan toissavuoden mestaruutta. Kilpailu oli tutun tiukkaa, pisteistä taisteltiin rajusti, SMA:n joukkue sai mustan lipun ja kärsi pistemenetyksestä, näin lupaavalta näyttänyt pistejohto vaihtui toiseen sijaan ja rooli muuttui karkulaisesta takaa-ajajaksi. Joukkue onnistui vielä nousemaan johtoon siirtyneen Karvian Hirsirakentajat -Teamin rinnalle, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan. Team SMA sai hopeaa, voitto meni karvialaisille, joten nälkää jäi seuraavaa liigakilpailua varten.

– Olihan se hieno viikonloppu, vaikka hopea jäikin kaivelemaan. Meillä on hyvä joukkue hyviä kavereita ja aina on ollut mukavaa. Seuraavalla kerralla parannetaan ja otetaan mestaruus, Kalliokoski maalailee.

Kaudella 2022 Kalliokoski tulee ajamaan sekä Suomessa että Pohjoismaissa, mikäli suunnitelmat toteutuvat ja maailman koronatilanne helpottaa. Nyt katse on suunnattu jääradan SM-sarjan avauskilpailuun joka ajetaan Akaan Toijalassa.

Teksti: Toni Lönnroos / Kalliokoski Motorsport -viestintä
Kuva: Toni Ollikainen

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close