Rallicrossin SM-kausi 2022 käynnistyy – mukana uusi luokka ja 68 autoa

Rallicross SM -kausi 2022 polkaistaan käyntiin tulevana viikonloppuna Murtoharjun moottoriradalla, Jalasjärvellä. Suomen mestaruuksista taistellaan edelliskausien tapaan Supercar-, SRC- ja Autokrossi-luokissa. Sarjassa nähdään tällä kaudella uutena myös V1600 RC -luokka, joka järjestetään ensimmäisenä vuotena cup-arvoisena.

Sarjan avausosakilpailun näyttämönä toimii 9. heinäkuuta Murtoharjun moottorirata Jalasjärvellä, jonka jälkeen siirrytään 30.-31.7. Crosskart SM -sarjan kanssa ajettavaan Joensuun osakilpailuun. OuluZonella ajetaan kauden kolmas osakilpailu 20. elokuuta, josta mennään Hyvinkään Vauhtipuistoon 3. syyskuuta. Kausi huipentuu tänä vuonna 17. syyskuuta ajettavaan Honkajoen osakilpailuun.

Nelivetoisen Supercar-luokan osallistujalistalta löytyy jälleen nippu mielenkiintoisia nimiä, ja kansainvälistä huippukalustoa on saatu viivalle viime vuotta enemmän. Suurimpana ennakkosuosikkina voidaan kuitenkin nostaa esille luokan hallitseva Suomen mestari Jere Kalliokoski, joka lähtee varmasti nälkäisenä metsästämään uransa kolmatta Supercar-luokan mestaruutta tutulla Ford Fiestalla.

– Hyvät odotukset on kauteen, mestaruutta lähdetään puolustamaan. Autoon on vähän iskaria ja moottoria päivitetty. Testiä ajettiin vähän ennen Kouvolan RallyX-kisaa, joten aika kylmiltään kuitenkin SM-avaukseen lähdetään, kertoo Kalliokoski.

– Setupit on autoon aika hyvin tiedossa, perjantaina koitetaan harjoituksissa miten toimii. Kansainvälisiä autoja tullut muutama lisää, ja muutkin on varmaan saanut kehitettyä autoja jonkin verran eteenpäin, tulee olemaan kova taso luokassa tänä vuonna, Kalliokoski toteaa.

Kuninkuusluokkaan ilmoittautui tälle kaudelle yhteensä 14 autoa, joista peräti puolet on Ford Fiestoja. Yksi näistä Fiesta-kuljettajista on Henri Haapamäki, joka lähtee tavoittelemaan Kalliokosken päänahkaa kynsin hampain.

– Valmistautuminen päättyi hyvin, mutta oltaisiin oltu vähän liemessä, jos sarja olisi alkanut aikaisemmin. Mäntiä odoteltiin sellainen viisi kuukautta Suomeen, Haapamäki selvittää.

– Toivoisin, että pystyn Jereä haastamaan ja saadaan painetta sinne. Luottavaisin mielin ainakin lähdetään, ajettiin treeneissä nopeampia kierrosaikoja kuin viime vuonna ja vielä kylmiltään, joten kyllä se luo uskoa, Haapamäki sanoo tyytyväisenä.

SRC-luokassa on mukana koko viime kauden kärkiviisikko Joni-Pekka Rajala, Ville Mikkonen, Olli Lahti, Christian Jensen sekä Ari Salonen, joten palkintokorokepaikoista tullaan näkemään varmasti tiukkaa kamppailua läpi kauden.

Viime vuoden Suomen mestari Rajala on Jalasjärven avauskilpailusta sivussa Latvian RallyX-osakilpailun vuoksi, mutta ”Jonttu” nähdään viivalla heti Joensuussa. Yksi luokan mielenkiintoisimmista nimistä lienee viime vuonna SM-pronssia saalistanut Lahti, joka saa alleen päivitetyn kaluston, kun Fiesta vaihtui täksi kaudeksi Toyota Corollaan.

– Corolla tuntui heti ensimmäisistä testeistä lähtien käteen sopivammalta. Auto on vähän kehittynyt Fiestasta ja kori on kevyempi. Nopeutta saatiin vähän lisää ja starttia parannettua. Kouvolan RallyX-kilpailun perusteella jäi ainakin hyvä tuntuma, siellä päästiin hyvään vauhtiin, Lahti kertoo.

Kouvolan RallyX-viikonloppuna Lahti ajoi heti toisessa kilpailussa voittoon. Nyt mies lähtee kirkastamaan mitalia SM-sarjassa.

– Mestaruudesta lähdetään totta kai ajamaan. Tiukkaa se tulee olemaan, mutta niin se pitää ollakin. Viime vuonna mestaruus kariutui pieneen omaan virheeseen viimeisen kisan viimeisellä kierroksella. Sellaista tapahtuu ja tulee varmaan tapahtumaankin, mutta ei niitä kannata jäädä liiaksi murehtimaan, Lahti muistuttaa.

Suurin osallistujamäärä on tuttuun tapaan Autokrossi-luokassa, joka keräsi määräaikaan mennessä kunnioitettavat 24 ilmoittautunutta. Taso on jälleen äärimmäisen kova ja palkintosijoille ajaminen vaatii täydellistä onnistumista.

Yksi on kuitenkin poissa, kun hallitsevaa Suomen mestaria Joni-Pekka Rajalaa ei luokassa tällä kaudella nähdä. Viime kauden hopemitalisti Tuomas Venäläinen on kuitenkin tuttuun tapaan liekehtivällä Datsun Finnillään viivalla jahtaamassa SM-kultaa.

– On hienoa päästä näkemään kilpakumppaneita ja taistelemaan taas heidän kanssaan. Luottavaisin mielin lähdetään kauteen, mutta kyllä siellä on se ainakin kymmenen kaveria jotka pystyy taistelemaan kisojen voitoista. Varmasti saadaan sellaiset kahinat aikaan mitä katsojat viitsii tulla katsomaan. Nyt tarvii natsata 110 pinnaa, että tuolta porukasta tulee mestarina, Venäläinen lataa.

Uutena luokkana SM-sarjan osakilpailuissa nähdään V1600 RC. Autot ovat erittäin tasaväkisiä ja suositussa luokassa saavat kilpailla myös nuoret, 15 vuodesta ylöspäin. Luokkaan ilmoittautui tälle kaudelle yhteensä 16 kuljettajaa, joista yksi on kokenut autourheilija Simo Tuunanen.

– Luokka on autojen puolesta tasaväkinen, mutta kovaa siellä tyypit menee. Tänä vuonna ei ollut tarkoitus ajaa mitään, mutta saatiin Koskimaan Jarilta hyvä diili ja Jarin autolla lähdetään. Kyllä se on peiliin katsomisen paikka, jos sillä ei pärjää. Joensuussa ajetaan sitten jo myös Räsäsen Samin ex-Focuksella SRC-luokkaakin, Tuunanen kertoo.

Kaudella 2022 sarjan kaikki osakilpailut tullaan lähettämään verkossa livelähetyksenä Moottoriurheilu.tv:n YouTube -kanavalla. Lisäksi jokaisesta osakilpailusta tehdään 45 minuutin mittainen ohjelmakooste, joka esitetään kilpailuviikonlopun jälkeen C Moren -kanavilla. Kauden päätyttyä luvassa on myös tunnin kausikooste. Koosteiden ensiesitys näytetään C More Max -kanavalla.

Rallicross on parasta paikan päällä!

Aikataulu:
9:00 Warm-up
10:30 Alkuerät 1, 2 ja 3
15:00 Semifinaalit
16:00 Finaalit
16:30 Palkintojenjako

Ennakkoliput
Livelähetys
Tulospalvelu
Osallistujat

Juttua korjattu** Simo Tuunanen ajaa Joensuun osakilpailussa Sami Räsäsen ex-Focuksella, ei Fiestalla, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Teksti: Taneli Niinimäki / Rallicross SM -viestintä
Kuva: Toni Ollikainen / AKK

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close