Joni Turpeinen, 14, on säväyttänyt suorituksillaan Autokrossi-luokassa – jo ensi kaudella tähtäimessä SuperCar

Vasta 14-vuotias, debyyttikauttaan Autokrossi-luokassa ajava Joni Turpeinen on ylittänyt tällä kaudella monien odotukset rallicrossin SM-sarjassa. Kotkan Urheiluautoilijoita edustava nuorukainen kilpailee viime kauden tapaan myös crosskartien Xtrem Junior -luokassa, mutta suurin mielenkiinto on kohdistunut ensimetreihin ”koppiauton” puikoissa.

Jonilla on allaan viime vuoden mestaruusauto, Jere Tikalta hankittu Toyota MR2, ja alkutaival on ollut vakuuttava. Autokrossin taso on kärjessä erittäin kova, sillä viivalla on useita rallicrossin ja jokamiehenluokan SM-mitalisteja. Siitäkin huolimatta nuoren miehen vauhti on riittänyt luokassa jo palkintokorokkeelle ja jopa mestaruustaisteluun asti.

Mika Liimatainen (oik.) ja Toni Niemi tarjoilivat ensikertalaiselle kuohujuomaa Oulun osakilpailun palkintokorokkeella. Kuva: Toni Ollikainen / AKK

– Hyvin on lähtenyt kausi käyntiin, ei ollut odotukset ihan näin korkealla. Yllättävin hyvin lähtee ajo Autokrossissa luonnistumaan, Joni toteaa ja jatkaa:

– Totta kai yritetään parasta mahdollista tulosta vielä kahdesta viimeisestä kisasta ja hyvillä odotuksilla lähdetään niihin. Nokialla on kerran käyty ajamassa ja rata sopii meidän autolle hyvin, varsinkin lähtösuora.

Myös Jonin isä on vakuuttunut poikansa esityksistä tällä kaudella ja vihjailee jopa rallicrossin kuninkuusluokkaan siirtymisestä lähitulevaisuudessa.

– On täysin yllättänyt meidät ja monet katsojatkin. Varsinkin jotka tietää, että poika on vasta 14. Ei päästy ennen kautta kun kaksi kertaa kokeilemaan uudella autolla ja se tietty ensimmäisessä kisassa vielä näkyi, mutta sen jälkeen on mennyt mallikkaasti, pysynyt aikamiesten vauhdissa.

– Kyllä Jonilla tähtäimessä olisi päästä ykkösluokkaan. Vähän on lupaa kyselty, jos pääsisi jo ensi kaudella SuperCaria kokeilemaan erikoisluvalla, Isä-Turpeinen paljastaa.

Crosskartien 125/250cc -luokassa kilpaileva Jonin pikkuveli Pauli, 12, on isoveljensä tavoin esittänyt tällä kaudella hienoja otteita ja on tiukasti mukana taistelussa luokan Suomen mestaruudesta.

Pauli on piikkiluokan pistetaulukossa kolmen osakilpailun jälkeen toisena. Kuva: Toni Ollikainen / AKK

– Hyvin on mennyt ja nyt täytyy vielä kaksi kisaa onnistua, mestaruutta kuitenkin haetaan tällä kaudella. Pitää (Jesper) Rantanen ja (Eemil) Piira koittaa kepittää näissä vikoissa kisoissa. Hyvillä fiiliksillä mennään Nokian radalle, tykkäänkin enemmän tuollaisista mutkaisemmista radoista, Pauli kertoo.

Rallicrossin SM-kausi jatkuu 19.-20. elokuuta Nokialla ja kauden huipentava finaali ajetaan 9.-10. syyskuuta Joensuussa.

Teksti: Taneli Niinimäki / Rallicross SM -viestintä
Kuva: Toni Ollikainen / AKK

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close