Crosskartien SM-mitaleista taisteltiin Porissa – Hurskainen jännittävien vaiheiden jälkeen Xtrem-luokan Suomen mestariksi

Crosskart SM -kausi 2022 sai äärimmäisen mielenkiintoisen huipennuksen, kun mitalitaistelut ratkesivat kaikissa neljässä SM-luokassa vasta Porin päätöskilpailun finaalilähtöihin.

Aurinkoisessa kelissä ajettu SM-finaali alkoi Xtrem-luokan osalta yllättävissä merkeissä, kun vakuuttavassa sarjajohdossa ollut Jake Hurskainen oli ongelmissa jokaisessa kolmessa alkuerässä. Vahvimpana haastajana viimeiseen kisaan lähtenyt Joni-Pekka Rajala sen sijaan naulasi täydet pisteet alkueristä ja varmisti paikkansa A-finaalin eturiviin.

– Alkuerissä epäonnistui kaikki. Tarkoitus oli välttää virheitä, mutta menikin just niin miten ei pitänyt mennä. Ekassa lähdössä meni kaasu jumiin, toisessa ajoin ulos ja kolmannessa tuli musta lippu, Hurskainen päivitteli.

Hurskainen taisteli itsensä lopulta upeasti B-finaalin takarivistä kahden sakkiin ja sitä kautta A-finaaliin.

– Se oli jännin hetki, kun radalla oli aika vähän ohituspaikkoja. Sieltä sitten kuitenkin löytyi hyvä rako ekoissa mutkissa ja sen jälkeen yks kerrallaan jäi lisälenkin avulla taakse. B-finaalin jälkeen olikin jo luottavaisempi olo, että kyllä tämä vielä hoidetaan.

Ennen A-finaalia oli selvää, että seitsemäs sija riittäisi Hurskaiselle varmuudella mestaruuteen. Tämän joensuulainen myös toteutti nostamalla itsensä takarivistä kuudenneksi.

– Ajoin vain sitä seiskasijaa silmällä pitäen. Tietysti siinä vähän vielä viimeisillä kierroksilla jännitti, että kunhan nyt vaan auto kestäisi. Yleensä tuossa rupeaa jo kuulemaan kaikenlaisia outoja ääniä autosta, Hurskainen naureskeli.

Rajalan ajaessa kotikisassaan voittoon, kaksikko saalisti kauden viidestä osakilpailusta yhteensä uskomattomasti tasapisteet. Hurskainen kruunattiin lopulta mestariksi hänen paremman pois pudotettavan pistesaaliin myötä.

– Kyllä se kaikista hienointa on, että menee noin tasaiseksi lopulta. Vaikka näyttäisi kuinka selvältä, niin moottoriurheilussa on kaikki mahdollista.

Hurskaiselle Suomen mestaruus on uran ensimmäinen.

– Uskomaton fiilis, tästä on haaveillut jo pienestä pitäen. Nyt se sitten toteutui, Hurskainen toteaa tyytyväisenä.

SM-pronssille crosskartien kuninkuusluokassa ajoi Mika Heinonen.

Rajalalle puolestaan SM-mitali oli jo hänen upean autourheilu-uran 59:s.

Ylilammi voitolla mestariksi

Myös Xtrem Junioreissa päästiin jännittämään mestaruuden ratkeamista aivan viimeiseen asti, kun Joonatan Ylilammi ja Mikael Uitto lähtivät käytännössä tasapisteistä päätöskisan A-finaaliin.

– Oli tiukkaa kaikissa alkuerissä ja vähän oli kytkimen kanssa ongelmia, mutta saatiin se onneksi pelaamaan finaaliin, Ylilammi kertasi.

Xtrem Junioreiden A-finaaliin Ylilammi hyppäsi suoraan 125cc -luokan finaalista.

– Ei siinä ehtinyt yhtään valmistautumaan, kunhan vaihtoi autoa ja lähti viivalle.

Finaalissa Ylilammi ampaisi startista kärkeen Uiton seuratessa perässä, eikä sortunut varmalla ajolla virheisiin. Tässä järjestyksessä tultiin ruutulipulle ja Ylilammi pääsi juhlimaan hienon kauden jälkeen junioreiden SM-kultamitalia. Nuorukaiselle kirjattiin Xtrem Junioreiden kaudesta komeat kolme voittoa ja kaksi kakkossijaa.

– Oli finaalin jälkeen helpottunut olo, kyllä täysiä sai ajaa koko ajan, tuore Suomen mestari kommentoi.

Uitto saalisti RallyX-sarjan mestaruuden jatkoksi SM-hopeaa ja pronssille ajoi Lauri Halonen.

Rantaselle kultaa 125cc -luokassa

Piikki-luokassa kärkikolmikko oli jo ennen Porin osakilpailua saanut kaulaa muihin, mutta mitalijärjestyksen osalta tuloksia päästiin jännittämään muiden luokkien tapaan aina A-finaaliin asti.

Jesper Rantanen ajoi erittäin vakuuttavan suorituksen finaalissa ja saalisti kakkossijallaan tarvittavan pistemäärän mestaruuden varmistamiseksi. Xtrem Junioreiden mestarille, Joonatan Ylilammille, ripustettiin tästä luokasta kaulaan hopeinen mitali.

– Voitto tuntuu hyvältä. Ennen kauden alkua en ihan uskonut pystyväni haastamaan kaikkia Piikki-luokan konkareita. Sarjan ensimmäisen kilpailun voitto toi varmuutta, että tässäkin luokassa voi taistella mitaleista, Rantanen totesi mestaruuden varmistuttua.

SM-pronssia nappasi Joona Ojala.

Perämäki kruunasi hienon kautensa mestaruuteen

85cc -luokassa Minea Perämäki varmisti Suomen Juniorimestaruutensa ajamalla päätöskisassa kauden toisen ykkössijansa. Perämäki ajoi palkintokorokkeelle upeasti kauden kaikissa viidessä osakilpailussa.

– Hyvä kausi on ollut, kun jokaisessa kisassa pääsi podiumille. Ensi kaudella siirrytään ehkä kisaamaan Xtrem Junioreissa, Perämäki sanoo.

SJM-hopealle ajoi Peetu Piira ja pronssia otti Iivari Männistö.

Myös kaikista nuorimpien kuljettajien harrasteluokassa, Mini-luokassa, nähtiin jälleen hieno osallistujamäärä. Viljami SaarinenMatilda ViitanenAlpo VainikkaNiku PalojärviEemi KoivistoOnni KauhanenElias KivimäkiSofia NummelaPeetu ValkonenLuca HietikkoJaakko JärvenpääSanteri SaarinenKasper RajalaAlex LöfvikNiilo Hiekkavirta ja Jessica Lehtiniemi esittelivät vauhdikkaita ajosuorituksia SM-luokkien ohella.

Porin osakilpailun tulokset
Pistetilanteet

Teksti ja kuva: Taneli Niinimäki / Crosskart SM -viestintä

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close