Toni Lähteenmäen tulokaskausi rallicrossissa päättyi neljänteen sijaan – ”Nälkää jäi ensi kauteen”

Akaan Moottorimiehiä edustavalle Toni Lähteenmäelle tulokaskausi rallicrossin SM-sarjassa toi V1600-luokan loppupisteissä neljännen sijan.

Aiempina vuosina rata-autoilun puolella menestystä saavuttanut Toni Lähteenmäki, 31, debytoi tänä vuonna itselleen uudessa lajissa, kun akaalainen osallistui viisi osakilpailua käsittäneeseen rallicrossin SM-sarjaan. Viidestä osakilpailusta neljä finaalipaikkaa ja yhden palkintosijoituksen saavuttanut Lähteenmäki sijoittui V1600-luokan loppupisteissä parhaana tulokaskuljettajana neljänneksi.

– Mitali oli tavoitteena, mutta siitä jäätiin. Ihan hyvä fiilis kuitenkin. Opettavainen kausi ja joka viikonloppu oppi jotain uutta. Vauhti parani kauden edetessä. Neljäs sija, niin ainakin jäi nälkää ensi kauteen ja neljäs sija oli se mitä tänä vuonna ansaittiin. Pitää antaa tunnustusta mitalisteille, he ajoivat hyvän kauden ja olivat nopeita. Kyllä mitalit meni ihan oikeisiin osoitteisiin, Lähteenmäki myönsi rehdisti Joensuussa ajetun päätösosakilpailun jälkeen.

Ennen viimeistä SM-osakilpailua Lähteenmäellä oli pisteissä eroa kärkisijaan 21 pistettä, toiseen sijaan 18 pistettä ja kolmanteen sijaan 11 pistettä. Lopullisesti mahdollisuudet mestaruuteen ja hopeaan menivät alkuerien jälkeen ja kun pisteissä kolmantena ollut Riku Huuhka selvitti tiensä semifinaalista finaaliin, meni Lähteenmäeltä lopullisesti mahdollisuudet myös siihen himmeimpään mitaliin. Finaalissa sijoitus oli kauden loppupisteiden tavoin neljäs.

– Tiesin, että pojat siinä ympärillä ajaa mitaleista, enkä halunnut lähteä omalla tekemiselläni sotkemaan sitä taistelua. Päätettiin kausi siistiin ajoon ilman riskejä, kolmannesta lähtöruudusta startannut Lähteenmäki kommentoi.

Lähteenmäen tulokaskausi rallicrossissa käynnistyi toukokuussa Hämeenlinnan Ahvenistolla, missä taival päättyi semifinaalivaiheeseen. Seuraavassa osakilpailussa Oulussa vauhti riitti jo finaalipaikkaan ja sama toistui myös Kouvolassa, Nokialla ja Joensuussa. Kauden paras tulos tuli Nokialta, missä Lähteenmäki kävi tiukan taistelun voitosta aina ruutulipulle asti. Sijoitus maalissa oli lopulta toinen.

– Ahvenistolla ajettiin ensimmäiset metrit soralla ja se viikonloppu meni kyllä täysin opetellessa uutta lajia. Sen jälkeen Oulussa oltiin kärkivauhdissa ja pystyttiin voittamaan alkueriä. Aika nopeasti se sitten alkoi löytyä, kun pääsi ajamaan soralla enemmän ja pääsi lajiin sisään, Lähteenmäki kertasi mennyttä kesää.

Siinä missä kaikilla V1600-luokan tämän vuoden SM-mitalisteilla oli aiempaa kilpailukokemusta rallicrossin puolelta, starttasi Lähteenmäki kauteen tämän lajin osalta täysin noviisina. Parhaan tulokaskuljettajan palkintoa ei virallisesti ole luvassa, mutta epävirallisesti sellainen voidaan ainakin Lähteenmäelle myöntää. Lähteenmäen mukaan tapahtumarikas kausi olisi saanut mennä läpi hieman pienemmälläkin määrällä sitä ylimääräistä ”ohjelmaa”.

– Oulussa hajosi finaalissa moottori, Kouvolan finaalissa tuli kaato ja Nokian finaalissa kytkin reistaili. Paljon meni pisteitä hukkaan, mutta se on tietysti osa tätä hommaa. Viime vuosina kun on mennyt niin hyvin, niin tänä vuonna on sitten vastustanut enemmän. Kai se on niin, että välillä pitää tulla huonompia vuosia, että jää nälkää tuleville vuosille, Lähteenmäki naurahti.

Lähteenmäki on tänä vuonna kilpaillut rallicrossin SM-sarjan lisäksi myös rata-autoilun SM-sarjassa ja Legends-luokassa. Kahden sarjan kiertäminen on ollut mahdollista, koska kalenteripäällekkäisyyksiä ei ole ollut. Mikäli ensi vuonna tilanne on sama, eli Lähteenmäelle tarjoutuu mahdollisuus ajaa kilpailukalenterien puolesta molemmat SM-sarjat läpi, niin mustakeltainen auto numero 92 nähdään rallicrossin SM-sarjan V1600-luokassa myös kesällä 2024.

– Sen verran ”crossikärpänen” puraisi, että kyllä ensi vuonna ollaan myös viivalla, jos vaan kalentereissa ei tule päällekkäisyyksiä, Lähteenmäki vahvisti.

KAIKKI PISTEET JA TULOKSET

Teksti: Jari Hotti / Racing Team Lähteenmäen tiedotus
Kuva: Toni Ollikainen

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close